KARAMAN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNDE FAZLA KİLOLARA SAVAŞ AÇILDI.
09 Mayıs 2023

Dünya sağlık örgütü tarafından vücutta sağlık için risk oluşturacak derecede aşırı ya da anormal yağ birikimi olarak tariflenen obezitenin görülme sıklığı gün geçtikçe artış göstermektedir. Günümüzde dünya üzerinde 1 milyarın üzerinde aşırı kilolu ya da obez birey olduğu bilinmekte, bu rakamın 2035 yılında 4 milyarın üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir.
Ülkemizde yapılan çalışmalarda, obezite sıklığı % 30,3 olup; her 3 kişiden biri obez olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite çağımızın en önemli, önlenebilir bir sağlık sorunudur!

Diyabetten çeşitli kalp hastalıklarına, kısırlıktan kansere çok sayıda hastalığa zemin hazırlayan obezitenin bir an evvel tedavi edilmesi toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Karaman eğitim ve araştırma hastanesinde obezite hastalarının tedavisi endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri ve diyet polikliniklerinin iş birliği ile ekip ruhu çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Ön planda endokrinoloji uzmanlarımız Dr. Öğr. Üyesi Sülbiye Karaburgu ve Uzm. Dr Yusuf Karadeniz ile genel cerrahi uzmanı Dr Öğr üyesi Şükrü Salih toprak  tarafından değerlendirilen hastaların obeziteye sebep olabilecek sistemik rahatsızlıklarının varlığı araştırılmakta ve uygulanacak tedavi yöntemlerine karar verilmektedir. Olası psikiyatrik sebeplerin dışlanması adına hastalarımız psikiyatri uzmanlarının ve alanında uzman psikologların gözetiminden geçirilerek ihtiyaç duyulanlara davranışsal ya da medikal tedaviler uygulanmaktadır.
Hastalara düzenlenen egzersiz ve alanında uzman diyetisyenlerimizin kontrolünde hazırlanan diyet programları ile kilo vermeleri sağlanabilmektedir. Diyet ve egzersiz yapmasına rağmen veya diyet ve egzersiz yapamayan hastalarda tedavi yaklaşımının temelini medikal tedaviler oluşturmaktadır. Medikal tedavi (ilaç tedavileri) güncel kılavuzlar ışığında endokrinoloji uzmanlarımız tarafından hastaya özgü olarak uygulanmaktadır.

Diyet ve ilaç tedavileri ile yeterli başarı sağlanamayan ve sağlık problemlerinden dolayı hızlı bir şekilde kilo vermesi gereken hastalara gerekli cerrahi müdahaleler ise genel cerrahi kliniğimizde, genel cerrahi  uzmanı Dr. Öğr üyesi şükrü Salih Toprak'ın öncülüğünde başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Obezite ve bunun yanı sıra şeker ameliyatı olarak da bilinen bazı diyabet hastalarında uygulanan metabolik cerrahi prosedürlerin tamamına yakını kapalı yöntemle hastanemizde uygulanabilmektedir. Yaklaşık 2 yılda Dr Şükrü Salih Toprak tarafından yapılan ameliyatlarla  200'ün üzerinde Karaman'lı ya da il dışından gelen hasta sağlığına kavuşmuştur.

Obeziteyle savaşta, özellikle ilaç tedavisine ve genel durumundaki bozukluk nedeniyle ameliyata uygun olmayan hastalarda kullanılan, balon tedavisi başta olmak üzere, endoskopik yöntemlerde yine genel cerrahi ve gastroenteroloji klinikleri tarafından başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Hastanemizde hafta içi her gün endokrinoloji, psikiyatri ve diyet polikliniklerinde ilgili hekimler tarafından, belli günlerde ise genel cerrahi obezite polikliniğinde Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Salih Toprak tarafından obezite problemi olan hastalara poliklinik hizmeti verilmektedir.

Hastane yönetimi olarak obezite rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın hastanemizde gönül rahatlığıyla tedavi olabileceklerini ifade eder; bu rahatsızlığın  tedavisi konusunda Karaman halkı ve diğer illerden gelen hastalara dünya standartlarında hizmet sunan ilgili branş ve hekimlere teşekkürü bir borç biliriz