Uyku Ünitesi
06 Haziran 2023

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesin de 2 yataklı Uyku Laboratuar Birimi, konusunda eğitimli ve donanımlı  Göğüs Hastalıkları Uzmanları ve  Uyku Laboratuar Teknisyeleri ile hizmet vermektedir.

Uyku bozuklukları çok sık karşılaşılan her yaşta sosyal düzeyden insanı etkileyebilecek rahatsızlıklardır. Horlama, uykuda solunum durması, sabah baş ağrısı, gün içersinde yorgun olma, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, istirahat halinde uyuklama gibi şikayetlerle başvuran hastalar testler sonucunda tedavi ile bu şikayetleri düzelmektedir.
 Karaman Devlet Hastanesi uyku ünitesi her yıl ortalama 550 hastaya hizmet vermektedir.

Uyku sağlık için esastır. İnsan organizmasının yenilenmesini gündüz uyanıklığı ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Uyku bozuklukları ise sıklıkla iyilik halini bozar bir dizi sistemik ve psikolojik bozukluğa yol açar. Klinik anlamda ilk hastalık tanımlamaları 1960 yılında başladı. Yaklaşık 84 kadar uyku hastalığının varlığı bilinmektedir tedavi yapılmaz ve önlem alınmaz ise sosyoekonomik boyutu çok olur. Başta trafik ve iş kazalarına neden olacağı bilinmektedir uyku bozukluğu bir halk sağlığı problemidir.

Uyku hijyenin bozulması;

 Kent ışıklarının oluşturduğu aydınlık, trafik gürültüsü, iş yaşamı, sosyal yaşam ve yetişmeyen işler nedeni ile uyku süresinin kısalması kronik uyku yoksunluğu ve gündüz aşırı uykusuzluğa neden olur. Uyku: İnsan vücudunun dinlenmesi, zindeleşmesi, öğrenilen bilgi ve becerinin hafızaya kaydedilmesi için gerekli bir süreçtir. İnsan her gün düzenli olarak kesintisiz 6- 8 saat arasında uyuması gerekir. Uyunan ortamın uyku için elverişli koşulu sağlaması gerekir bu özelliklerin hepsine uyku hijyeni denir.

1.İnsomnia; uykuyu başlatamama ve sürdürememe durumu %10-20 sıkıldığı %50 kronik hastalıklara bağlıdır.

2.Uykuya bağlı solunum başlaması UAS-Morbidite ve mortalitesi en yüksek olan gruptur.

 Belirtileri;

Horlama,

 Aralıklı nefes durup başlama dönemleri,

 Baş ağrısı,

Gündüz uyuklama hali, sanki gece uykusu uyumamış hissi

Tedavi Edilmezse Neler Gelişir;

Kardiyovasküler hastalıklar,

SSS  bulguları,

 Felç,

 İnatçı HT,

 Akciğer HT

 Metabolik hastalık (insülin direnci DM),

Kalp krizi

 Kalp ritim bozukluğu ve uykuda ani ölüm

3.Hipersomnolens (santral sinir sistemi nedenli) Bu olguların ortak özellikleri gündüz aşırı uykuluk halidir. En sık görülen Narkolepsi en önemli belirtisi kontrol edilemeyen yer gözetmeyen ani uyku atağıdır. İkinci belirtisi hastanın aşırı heyecanlanması çok mutlu olması ve ani bir gülme sonrasında kaslarında gevşeme ile düşmesi ya da düşecek gibi olmasıdır.

4.Sirkadiyen Ritim Uyku-Uyanıklık Bozuklukları; En çok vardiya çalışanlarda görülür ve aşırı uykululuk hali eşlik eder.

Osbstüktif  Uyku Akne Sendromu

Uyku bozukluklar içinde en sık görülen hastalıktır. Erkeklerde %3-7 kadınlarda %2-5 özellikle yaş ile sıklığı artmaktadır ve ilerleyen süreçte DM, metabolik sendrom,  KVH,  SVH yol açmaktadır. Ayrıca göz ardı edilen ancak gündelik yaşam için çok önemli olan başka bir risk ise bu sendromun psikolojik eşlik eden hastalıklara yol açmasıdır.

Tedavisi

 Sigara ve alkolün bırakılması

 Kilo verme

 Yatış pozisyonu

 Altta yatan hastalıkların tedavisi

 Ağız içi araçlar

 Cerrahi uygulamalar

Üst solunum yolu kas stimülasyonu

Başta pozitif hava yolu basıncı (PAP)

Ancak bu tedavi yöntemlerinden PAP hasta tarafından kabul edilmemesi ve uyum oranı düşüktür.%29-81 gecelik PAP kullanımı 4 saat yeterlidir. Karşılaşılan sorunların%50 ye yakını maske kaynaklıdır(maske kaçağı – cilt lezyonları)

IMG_7809.JPG
WhatsApp Image 2018-11-27 at 09.01.54.jpeg