3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
09 Kasım 2022

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ bağışı yetersizliği büyük bir sorun teşkil etmektedir. Organ bağışı; kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. Organ nakli ise; görevini yapamayacak derecede hasta veya hasarlı bir organın aynı görevi yerine getirebilecek sağlam bir organ ile değiştirilmesi işlemidir. Karaciğer ve böbrek canlı veriden nakil yapılabilirken kalp için bekleyen hastalarda sadece kadavradan nakil gerektiği için durum çok daha sıkıntılıdır. Organ bağışı konusunda halkı bilgilendirmek, farkındalığı artırmak ve bağış sayılarını artırmak adına çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde her yıl 3-9 kasım tarihleri arası  organ bağışı haftası olarak kutlanmaktadır. Hastanemizde de organ bağışı haftası kapsamında hastaların görebileceği alanda afişler asılmış, bu hafta boyunca halkımıza ulaşabilmek için stantlar açılmıştır. Birebir yüz yüze bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Öğrenciler dahil olmak üzere hastane personeline organ bağışı ve nakli konusunda eğitim verilmiştir.